Despre Programul Work&Travel, în 10 pași // On the Work&Travel Program, 10 steps

Empire State Building, New York, USA

Scroll down for English

Română

Anul trecut, în 2019, am participat în programul Work&Travel, un program destinat studenților din lumea întreagă.

Experiența pe care programul Work&Travel mi-a oferit-o a fost de neuitat și sper că acest program va continua pentru mai mulți ani, în așa fel încât mai mulți studenți să se bucure de a vizita și locui în altă țară, pe timpul verii, de a lega noi prietenii, de a-și împărtăși obiceiuri culturale, și de a învăța cum să lucreze și să trăiască precum un localnic.

Cea mai populară destinație a studenților pentru acest schimb cultural sunt Statele Unite ale Americii, locul spre care m-am îndreptat și eu și despre care voi vorbi în continuare.

Pentru mulți studenți, intervine problema banilor – dar aceasta este frumusețea programului: faptul că aceasta este o investiție pe care o vei recupera în câteva luni.

Times Square, New York

Eu mă consider un patriot: îmi iubesc țara, și anume România, dar îmi place să întâlnesc noi culturi, și de asemenea să călătoresc, astfel se face că, ajungând să trăiesc precum un American pentru câteva luni a fost o experiență foarte plăcută, deoarece îți oferă o altă perspectivă asupra călătoriilor. Desigur, am fost nevoită să lucrez destul de mult, aproape în fiecare zi, dar s-a meritat, deoarece în zilele mele libere am reușit să mă bucur în tihnă, iar, când a sosit vremea să părăsesc S.U.A., am păstrat aproape o întreagă săptămână pentru a vizita câteva locuri mult-așteptate.

Ocean City, MD, USA
Sand Sculptures, Ocean City Boardwalk, MD, USA

Am lucrat în Ocean City, Maryland, iar acesta mi-a servit ca o destinație foarte plăcută. Nu fusesem niciodată la mare înainte, fiind mai mult o persoană căreia îi place muntele, însă vara trecută m-am îndreptat direct către Oceanul Atlantic; iar acesta m-a surprins, de fapt, deoarece este o forță a naturii, atât de profund, precum muntele, de altfel, dar într-un mod atât de deosebit.

Ocean City, MD, USA

Ocean City mi-a oferit șansa să întâlnesc oameni de pe tot Globul Pământesc, atât la locul de muncă, cât și prin nenumăratele activități care se desfășurau în oraș, precum concerte, jocuri și mese gratuite oferite studenților, și nu numai, de către Bisericile locale. Aceștia au făcut tot posibilul ca noi să ne simțim cât mai bine, iar pentru aceasta le sunt foarte recunoscătoare!

Aproape în fiecare zi, în funcție de orarul pregătit de către Bisericile din loc, și în funcție de programul nostru, ne întâlneam la micul-dejun, prânz sau cină, oameni din multiple țări, precum România, Moldova, Rusia, Bulgaria, Serbia, Cehia, Slovacia, Marea Britanie, Irlanda, Iordania, China, Republica Dominicană, Uzbekistan, și altele.

The Mug&Mallet Restaurant, Ocean City

S.U.A. este o țară plină de diversitate, iar majoritatea angajatorilor își respectă angajații, indiferent de locul de unde vin aceștia din urmă.

Desigur, suntem cu toții oameni, și mai apar neînțelegeri pe alocuri, dar etica muncii în State am găsit-o chiar foarte agreabilă.

Cel puțin eu am fost binecuvântată cu șefa mea care a fost foarte înțelegătoare cu toți angajații, precum o mama (mulțumim Shannon, de la The Mug&Mallet Restaurant).

The White House, Washington D.C.

Pe scurt, aceasta a fost. O experiență minunată pe care anii de studenție mi-au oferit-o.

Am reușit să vizitez atâtea locuri frumoase:

Philadelphia, Pennsylvania, USA
Central Park, New York
National Space Museum, Washington D.C.
The Washington Monument

Ce trebuie să faci pentru a ajunge acolo?

Ți se va părea că sunt mulți pași de urmat pentru a ajunge în State pe durata verii, dar tot ce trebuie să faci este să o iei pas cu pas.

 1. Găsește o agenție.

Vei avea nevoie de cineva care să se ocupe de toate documentele și să te ghideze pe durata întregului process, și care să se asigure că totul este aprobat legal. Personal, am ales agenția Student Travel, după ce m-am întâlnit și am vorbit cu aproape fiecare agenție pe care o cunoșteam a fi în orașul meu, pentru a verifica planurile lor pentru program, precum și pentru a vedea ce este inclus în prețul programului. Printre celelalte agenții pe care le știu se numără Go to SUA, American Experience și Work Profiler, însă pentru mine Student Travel a fost și rămâne cea mai bună opțiune, deoarece m-am înțeles foarte bine cu ei, au inclus tot ceea ce aveam eu nevoie în oferta lor (printre acestea numărându-se locuri de muncă, în locația dorită), și aveau și cea mai bună ofertă în ce privește prețul de pe piață. Dar trebuie să te convingi singur, după ce te vei interesa, după ce vei alege dacă vei vrea să mergi într-un anumit loc, și după ce vei vorbi cu reprezentanții a câtorva agenții.

Rockefeller Center, New York
 1. Plătește prima rată. Și planifică pentru următoarele. 

Acest program este o investiție. Vei avea nevoie de o sumă de bani pentru a îndeplini procesul și pentru a ajunge în S.U.A. În funcție de agenția pe care o vei alege, prețurile vor varia, dar trebuie să fii pregătit să plătești cel puțin 1000 $ pentru toate serviciile, lăsând la o parte biletele de avion și cazarea.

The Washington Monument
 1. Alege un job din lista oferită de agenție.

Agenția pe care o vei alege îți va pune la dispoziție o listă de joburi, în funcție de preferințe. Apoi, vei fi probabil nevoit să te întâlnești fie cu angajatorul, fie cu un înlocuitor (și anume un reprezentant al agenției care va prelua răspunderea asupra documentelor tale în State) la un târg de joburi, sau vei putea de altfel să vorbești și printr-un apel video. De asemenea, ai putea să îți găsești propriul job, și să apelezi la un plan independent dacă ești dispus să trimiți mailuri angajatorilor din orașul în care vrei să mergi.

Philadelphia, Pennsylvania
 1. Rezervă biletele de avion din timp.

Datorită faptului că vei fi nevoit să pleci într-o anumită dată, chiar după ce închei anul universitar, trebuie să te asiguri că obții cea mai bună ofertă pentru biletele tale, și că vei ajunge acolo înainte de ziua începerii contractului de muncă.

De asemenea, trebuie să alegi orașul în care vei ateriza, iar, dacă jobul tău este într-un oraș mai mic, să alegi un aeroport care este cât mai aproape de locația ta, și la cel mai bun preț. De aceea, atunci când ajungi la acest pas, verifică prețurile a mai multor oferte, din orașe diferite.

Pentru Ocean City, MD, am avut de ales între Washington și New York. Astfel, am decis să sosesc în Washington și să plec din New York, acolo unde s-a încheiat și experiența mea.

Empire State Building, New York
 1. Pregătește-ți cazarea.

Trebuie să verifici dacă angajatorul tău oferă cazare, sau dacă va trebui să o găsești de unul singur. Eu a trebuit să îmi găsesc singură ceea ce îmi va servi ca și locuință pentru câteva luni, și astfel am găsit o agenție legală, în orașul în care am fost, și care oferea mai multe case/apartamente de închiriat. Am fost nevoită să plătesc o sumă de bani ca și avans, dar s-a meritat. Aceștia au avut până și o mașină care să aștepte studenții la aeroport, când am ajuns, pentru a ne aduce direct la locul nostru de cazare. Și aceasta din urmă a fost o acțiune contra-cost, dar măcar am ajuns acolo rapid și în siguranță.

Rocky’s Statue, Philadelphia
 1. Încheie anul universitar cu bine.

Un lucru foarte important, de altfel. Fii sigur că ai trecut toate examenele, pentru a te simți liber pe toată durata verii.

 1. Pornește către S.U.A.

Fii sigur că ajungi la avion la timp, și pregătește-te de muncă.

Washington D.C.
 1. Muncește. (Work)

Odată ce ai ajuns acolo, fie că începi să lucrezi în următoarea zi sau în câteva zile după aceea, fii sigur că lucrezi din plin. Întreaga investiție depinde de munca ta. Prin jobul pe care l-ai ales deja de câteva luni, se presupune că îți vei recupera toți banii investiți și chiar mai mult. Dar dacă vei vrea să ai mai mulți bani pentru călătorit, pentru cadouri celor de acasă, sau doar pentru a-ți cumpăra mai multe lucruri, îți sugerez un al doilea job. Se dublează timpul de muncă, dar programul de acolo este destul de potrivit. Vei primi minimum o zi liberă pe săptămână (eu primeam 2 zile libere), iar programul de la lucru este în jur de 7 ore.

Philadelphia
 1. Călătorește. (Travel)

Poți vizita locuri aproape de tine în zilele tale libere. Eu am vizitat Philadelphia și Washington pe timpul verii, în zilele libere, precum și Insula Assateague și Plaja Rehoboth, din Delaware. Iar, când timpul meu în State s-a scurs, m-am asigurat că voi petrece măcar 3 zile în New York. În funcție de data la care va începe noul tău an universitar și când se va încheia contractul tău, îți poți planifica unde vei vrea să îți închei vacanța ta de muncă.

 1. Întoarce-te acasă și continuă să povestești.

Experiența ta trebuie transmisă mai departe.

Philadelphia, Pennsylvania

Aceasta este o oportunitate pentru studenți, pe care am găsit-o chiar folositoare în viață, precum alte lucruri pe care le înveți din călătorii. Aceasta te va învăța lecții de viață, și vei vizita o țară frumoasă din lumea aceasta mare, unde chiar vei învăța să trăiești ca un localnic pentru o scurtă vreme.

În final, dacă ești student, recomand cu drag să participi în această experiență. 🙂

Brooklyn Bridge, New York

Dacă ai întrebări cu privire la acest program, le poți lăsa în secțiunea de comentarii de mai jos, sau poți să îmi trimiți un mail, la adresa: poliana.raisa.d@gmail

Nu uita să privești în sus. #lookup

Dacă vrei să primești toate viitoarele postări direct pe mailul tău, poți să te abonezi mai jos, doar introducându-ți adresa de e-mail.

De asemenea, te invit să vizitezi paginile mele de pe rețelele de socializare, pe care le găsești mai jos.


English

Last year, in 2019, I took part in the Work & Travel program, a cultural exchange program for students from all over the globe.

The experience that the Work & Travel program has provided me was so great and I really hope it will go on for many more years to come, so that more students will enjoy traveling to another country for the summer, making new friends, and learning how to work and live like a local.

The most popular destination for students is The United States of America, the place I chose as well and the one that I’m going to talk about further on.

For many people, there comes the issue of money- but the beauty of this program is that this is an investment that you will get back in a few months.

Times Square, New York

I am a patriot: I love my country, which is Romania, but I also enjoy experiencing other cultures and traveling, so getting to live like an American for a few months was great, it gives you another perspective on traveling. Of course, I had to work a lot, almost every day, but it was worth it, because on my days off I could enjoy my time and, when the time came to leave America, I took almost one week for visiting a few places.

Ocean City, MD, USA
Sand Sculptures, Ocean City Boardwalk, MD

I worked in Ocean City, Maryland, and it was a great place to go to! I’ve never been to the sea before, I’m more like a mountain person, and last summer I went straight to the Atlantic Ocean, which impressed me really, because it is such a force of nature, so profound, like the mountains in fact, but in such a different way.

Ocean City, MD

Ocean City was a great place to meet new people from all around the Globe, at my workplace, as well as during the countless activities that the city provided, such as concerts, games, and free meals for students, and more, from the local Churches. They did their best to make us feel welcome, and I’m incredibly grateful for that!

Almost every day, according to the schedule arranged by the local Churches, we used to meet at breakfast, lunch, or dinner, people from multiple countries, such as Romania, Moldova, Russia, Bulgaria, Serbia, Czech Republic, Slovakia, Croatia, Great Britain, Ireland, Jordan, China, Dominican Republic, Uzbekistan and more.

The Mug & Mallet Restaurant, Ocean City

The U.S.A. is a country full of diversity, and most employers are respecting their employees, no matter where they come from.

Of course, we are all only human, therefore, we might have some misunderstandings now and then, but I’ve found the work ethics in the States very agreeable.

But, at least I’ve been blessed with my boss who was so great and she was like a mum to all of the staff (shoutout to Shannon, from the Mug&Mallet Restaurant).

The White House, Washington D.C.

So, there I was. Experiencing a great thing my student years provided me.

I got to see amazing places, such as:

Philadelphia, Pennsylvania
Central Park, New York
National Space Museum, Washington D.C.
The Washington Monument

What do you have to do to get there?

It might seem like there are a lot of steps to get to the U.S. for the summer, but you just have to take it one step at a time.

 1. Find an agency. 

You will need someone to take care of all your documents and to guide you through the entire process, and to make sure that everything is legally approved. I’ve personally chosen the Student Travel agency, after I met and talked to almost every agency I knew in my city, to check their plans for the program, as well as what they offer and their price. There are some other agencies I know, such as Go to SUA, American Experience, and Work Profiler, but for me, Student Travel was my best option, because I got along well with them, and they included everything I needed in what they were offering (such as jobs, in the place where I wanted to go to) and they also had the best price on the market. But you should see for yourself, after you do your research, after deciding if you want to go to a specific location, and after you talk to a few agency representatives.

Rockefeller Center, New York
 1. Pay the first-rate. And plan for the next ones.

This program is an investment. You will need a certain sum of money to get everything done, and to reach the U.S. Depending on what agency you’re going to choose, their prices may vary, but you should be prepared to pay at least 1000 $ for the services, not including the tickets, and the accommodation.

The Washington Monument
 1. Choose a job from the agency’s listing.

Your agency will provide a list of jobs that you can choose from, according to your preferences. And then you might have to meet your employer or a substitute in person (a representative for the agency that will take care of your documents in the States) at a job fair in your city, or somewhere in your country, or you might as well talk to them through a video call. Also, you can find your own job, and get an independent plan if you are willing to send e-mails to employers from the city that you want to go to.

 1. Get your tickets early.

Since you must leave on a certain date, right after you finish your school year, you should make sure you get the best deal on your tickets, and that you get there before your work contract starts.

Also, you will have to choose the city where your plane will land, therefore, if your job is in a smaller city, you should choose an airport that is closer to your location, at the best price. At this point, I recommend you check the prices of multiple offers, from different cities.

For Ocean City, MD, I got to choose between Washington and New York City, so I decided to arrive in Washington and take off, at the end of the summer, from New York.

Empire State Building, New York City
 1. Plan for your accommodation.

You should check to see if your employer offers accommodation, or if you must find it on your own. I had to find my own place to live in for a few months, and I found a legal agency in my city that offered several houses/ apartments for students to live in. I did have to pay a small sum of money in advance, but it was worth it. They even had a car waiting for the students at the airport, when we arrived, to get us straight to our housing. I had to pay for transportation as well, but at least we got there safely and fast.

Rocky’s Statue, Philadelphia
 1. End your school year well.

A very important point, in fact. Make sure to pass all your exams to feel free for the entire summer.

 1. Leave for the U.S.

Get to your plane in time, and get ready to work.

Washington D.C.
 1. Work.

Once you get there, whether you start working right away or in a few days, make sure you work hard. The entire investment is up to your work. With your designated job you should get all your money back and some more. But if you want to have some more money for traveling, for presents to bring home, and to buy yourself some things, you should get a second job. It doubles the working, but the schedule in the U.S. is pretty nice. You will get at least one day off from your job per week (I got 2 days off), and the work time should be around 7 hours. So, it’s decent.

Philadelphia
 1. Travel.

You can visit places close to you on your days off. I have visited Philadelphia and Washington during the summer, on my off days, as well as Assateague Island and Rehoboth Beach, in Delaware. And when my time in the States came to an end, I made sure I will spend at least 3 days in New York. Depending on the date your new school year starts and when your contract ends, you can plan where you would want to end your work-holiday.

 1. Get home and keep telling stories.

Your experience should be passed on.

Philadelphia, Pennsylvania

This is an opportunity for students, and I found it helpful in life, just like other traveling experiences. It will teach you life lessons, and you will get to see a beautiful country in the World, and you can even live like a local for a while.

Finally, if you are a student, I highly recommend you to take part in this experience. 🙂

Brooklyn Bridge, New York City

If you have any questions, you can write them down in the comments section, or you can send me a private email, at my address: poliana.raisa.d@gmail.com

I will be looking forward to it.

This is #theworldgodcreated, so don’t forget to #lookup.

If you would like to receive all of the future posts right to your mailbox, make sure you subscribe by simply adding your e-mail address down below.

I would also like to invite you to visit my other social media pages, which you can find listed right here:

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s